sunnuntai 13. huhtikuuta 2008

Aadan jutteluja, Saffron Walden ja Ely

Aada on vähän aikaa sitten oppinut sanomaan oman nimensä. Välillä se tosin on "Aata" mutta välillä tulee tosi upeasti "Aada". Pikkuruisella tuntuu olevan myös aika hauska huumorintaju kun pyydän vaikka että "miten sanotaan Aada" niin hän saattaa vastata hymy korvissa "äiti". Myös "anna" tulee joskus jos hän oikein kovasti haluaa jotain. Lempisana on tosin tällä hetkellä "mämi" joka tarkoittaa tuttia. Meillä ei ole käsitystä mistä Aada "mämin" oppi. "Mämimämi" kuuluu surkeaakin surkeammalla äänellä jos tutti otetaan pois suusta. Ai niin pari kertaa Aada on sanonut myös tyttö omalla tyylillään "tötty".

LÄHIMATKAILUA

Jonnen työkaverit on mukavan aktiivista porukkaa viikonloppuisin ja keksivät kaikenlaisia paikkoja joissa voi vierailla. Maaliskuun puolessa välissä "Suomipoppoon" kohteena oli Saffron Walden.

Saffron Walden on vähän suurempi kylä kuin jotkut pikkukylät Cambridgen ympärillä. Pikkukyläksi luen ne joissa on useimmiten yksi katu, kirkko ja pubi mutta ei kauppaa. Saffronissa on torikin ja ravintoloita useampia (eli se saattaa jopa olla kaupunki) jossa Jonne ja Aada tekevät ostoksia alla. Torilla oli kaikenlaista kauppatavaraa juustoista vanhoihin talikoihin ja kunnon vanhan ajan torikauppias äänellä varustettu eli "kiekuva ja rassaava" nuori poika myymässä parsaa ja mansikoita yhteishintaan.
Saffron on vaikka vaan läpi ajaessa ihan karkin näköinen söpö paikka, ihania vanhoja taloja ja värejä ja muotoja. Verratkaapa nyt sitten vaikka tuota kirjastorakennusta oman kaupunkinne kirjastoon...


Kierreltiin ympäriinsä, katseltiin linnanraunioita, kirkkoa, puistoja joissa luulimme olevan labyrintin mutta se jäi löytämättä. Epäiltiin että se jäi 5 cm nurmikon alle piiloon eli oli tosi minimaalinen... arvoitus jäi selvittämättä.

Piipahdettiin antiikkikaupassa, jossa oli hauskasti jaoteltu tavarat eri "osastoihin" vaikkakin osasto saattoi käsittää yhden hyllyn. Ihana natiseva puulattia oli siinä kaupassa. Pakko oli napsasta kuva kaupan tarjonnasta. Joku voisi luulla että jotain alareunassa ei kuulu joukkoon mutta sehän vasta antiikkia onkin :)
Saffronin kirkossa oli tyynyjä tarjolla joka penkin edessä ja Pekka demonstroi käyttötarkoitusta. Kirkossa oli myös leikkipaikka jossa varmaankin arkena vedetään leikkikerhoa. Hrrrr tulee vilun väreet lapsien puolesta kun noi kirkot ei oo niitä parhaiten lämmitettyjä. Ai niin ja yksi paikka mikä on yleensä aina ilman lämmitystä on veski. Ravintolassa, pubeissa, kerhotiloissa yms veskissä ei ole koskaan patteria, eli ne on melkein verrattavissa kotimaisiin ulkoveskeihin... semmosessa on kiva ruveta vaihtamaan Aadalle vaippaa.Tässäpä retkiseuruetta kirkonmäellä Marjis, Kati, Jouni, Pekka. Osa hartaampana kuin toiset.Ja mekin oltiin mukana :)Kun nälkä yllätti niin ruvettiin katselemaan ruokapaikkoja. No ei oikein kuulostanut hyvältä eka, eikä toka eikä kolmas eikä kinkki eikä intialainen mutta sitten tärppäs! Italialainen joka osoittautui mitä parhaimmaksi valinnaksi. Mahtava pizzalista ja toteutuskin oli erinomaisen maistuva. Tilattiin aluksi valkosipulipizza eli pizzan kokoinen valkosipulileipä, hyvä keksintö. Jälkkäriksi mä tilasin banaanitoffee-juustokakun joka oli suussa sulava. Näytti maistuvan Aadallekin ja lisää vaan piti saada koko ajan... Mun rauhaisan jälkkäriherkuttelun aika taitaa olla ohi...

ELY

Huhtikuun alkupäivinä osa "Suomipoppoosta", poppoon koostumus vaihtelee siis sen mukaan kuka on Suomessa, kuka Lontoossa, kenellä on vieraita ym..., päätti lähteä kohti Elyä ja kuuluisaa katedraalia. Tällä kertaa mukana oli Eija, Kirsi, Marjis, Pekka ja meidän perhe. Takatalvi yllätti sillä ilma oli todella kylmä ja osa poppoosta olikin jo pääsiäisreissullaan jättänyt talvitakit Suomeen kun täällä oli jo niin lämmintä ennen pääsiäistä, nyt olisi tarvittu pitkikset jalkaan.Katedraalin viereisessä puistossa oli poneja/hevosia (en tiiä kumpia...) ja niillä pari varsaa. Aada tähystelee heppasia kärryistään. Mutta edelleen Aadaa innostaa eniten kaduilla ulkoilutettavat koirat ja juoksentelevat kisut.Katedraali on todella iso ja torneihinkin pääsee kipuamaan oppaan kanssa. Suureksi harmiksi menimme kirkolle vasta viimeisen tornikierroksen alettua joten se jäi kokematta. Yritettiin mennä kirkkoon jo heti retken aluksi mutta siellä alkoi sunnuntaipalvelus joten emme viitsineet jäädä häiriköimään silloin. No Ely on suht lähellä että joku kaunis kesäpäivä sinne voi lähteä uusiksikin.
Elyn torilla oli jonkunlaiset messut käynnissä. Oli "Massikoita" ja Vanhoja autoja. Ja joka tytön ihqu tyttötraktori, katos pään päällä ja koristelut. Alla olevan Marjis meinasi pyytää isäänsä hakemaan täältä Suomeen. Sehän on jo valmiina kärrylläkin...
Kysäisimme raflasuositusta turisti-infosta ja saimme pari paikkaa. Pojat tosin olisivat halunneet jatkaa samaa italialaislinjaa kuin Saffronissa, saman ketjun paikka meinaan oli myös Elyssä. Toinen suosituksista, Cutter Inn, oli aivan joen rannassa oleva siistimpi pubi, johon päädyimme. Valinta oli oivallinen! Sisältä paikka oli tosi viihtyisä ja täynnä paikallisia syömässä sunnuntain roast beefiä. Annokset oli isoja ja vaikka en jaksanut syödä loppuun kana-annosta niin ainahan Sannan masussa on tilaa jälkkärille! Kanelivohveleita, vaniljajätskin ja kermatoffeekastikkeen kera, naminami sanois Aadakin.

Ei kommentteja: