sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Barcelona

Ennen matkaa ukki piipahti käymässä samalla kun meni Belgiaan ajamaan rallia. Ukin tulomatka oli yksi niistä "kun kaikki menee pieleen matkoista". Raikkari oli perunut lentonsa ja matkustajat saivat tiedon siitä vasta puolen yön korvilla Tampereella... Yritäpäs siinä sitten saada halpaa hotskua mistään kun niiden respat on menny kiinni ja Raikkariltahan ei saa korvausta. Seuraavan illan kone oisi ollut täynnä mutta onneksi ukki onnistui saamaan Bremenin kautta lennon tänne. Ukkia harmitti kovasti kun ei päässyt meidän kanssa muskariin kun tulo lykkääntyi. Aada oli myös pettynyt kun meni aamulla katsomaan ja ukki ei ollutkaan tullut. Munsta tuntui että se katseli mua syyttävästi koko päivän kun olin luvannut että ukki löytyy vierashuoneesta aamulla... Että ei ne pienet lapset unohda nopeasti vaikka sanotaan niin. Ukin rallit meni muuten upeasti Belgiassa, yleiskilpailun toinen sija ja luokkavoitto!


Barcelonassa oltiin 28.5.-3.6.08 Jonnen konferenssimatkalla. Vuokrasimme ystäviltämme heidän huoneistonsa/vanhan kotinsa jotta Aadan kanssa olisi mukavampaa ja tilavampaa puuhastella. En tiennyt ennen sinne saapumista että asunto käsitti 4 makkaria, olohuoneen, keittiön, kaksi suihku-veskiä, ja noin 15 metriä parveketta. Asunto oli 12. kerroksessa eli näkymät olivat varsin kivat!
Mentiin paria päivää ennen Jonnen konferenssin alkua jotta ehditään yhdessäkin kiertelemään kaupunkia. Tähän taitaa kertyä muuten aika paljon kuvia....
Aada tekee ekana aamuna tutustumiskierrostaan kämpässä ja parvekkeelta näkymä merelle päin.Tässä näkyy terassin toinen puoli joka oli 3 makkarin mittainen, toinen puoli olohuoneen mittainen. Juoksumatto sai rauhassa odottaa muita kuntoilijoita :)


Ei otettu mitään stressiä aamuista vaan lähdettiin liikkeelle kun kerettiin. Ekana aamuna raitiovaunupysäkillä Aada räpelsi kenkiään rattaissa ja kun mentiin sisään vaunuun, huomasin että toinen puuttuu. Jonne hyppäsi äkkiä ulos ja siellähän se pysäkillä lojui maassa. Onneksi huomattiin heti eikä seuraavalla pysäkillä. Päivän ohjelmaan kuului Sagrada Familialla käynti eli kirkolla joka on ollut aina kesken, vuodesta 1882 ja on edelleen kuten kuvistä näkyy. Kirkko on Gaudin luomuksia ja hän työskenteli sen parissa yli 40 vuotta, se on pitkä aika yhdelle projektille.
Maksettiin sisälle vaikka se mielestäni oli suht paljon kirkon katsomisesta ja olin hieman pettynyt koska sisällä oli todellakin pelkkä työmaa, ajattelin että siellä olisi kuitenkin jotain nähtävää. Ulkopuolelta, kuten kuvista näkyy, kirkko on upea. Mielettömiä yksityiskohtia.
Samana päivänä käytiin myös biitsillä kastelemassa varpaat. Se ei ollut Aadan mielestä kovinkaan hauskaa koska ei halunnut mennä uudelleen. Vesi oli aika viileetä. Lämpimässä hiekassa oli mukavaa kävellä kylläkin. Tää oli ainut kerta kun laitoin bikinin yläosan päälle ja oltiin rannalla alle puoli tuntia. Tuuli oli useimmiten aika viileä. Tosin ihmisiä oli rannalla yllättävän paljon siihen nähden, myös nudistipuolella :) Kelit kyllä suosivat sinänsä, vaikkei hellettä ollutkaan että yhtenä aamuna ainoastaan satoi ja muuten tarkeni lyhyissä hihoissa ja lahkeissa. Ihanaa kun sai pukea Aadan mekkoihin.

Tää kuvien järjestely ei nyt ihan toimi niin kuin haluisin mutta eipä voi mittään, koittakaa kestää.

Seuraavana aamuna suuntasimme kohti Gaudi-puistoa, Parc Güellia, joka on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon 1984 vuodesta. Turistien tapaan emme olleet selvittäneet sinne menoa ihan tarkalleen sillä kuten kuva kertoo nousu oli aika jyrkkä, Jonne sai tehdä tosissaan töitä työntäessään Aadan mäelle ja matka sisälsi melkein 10 erilliset rullaportaat ja jonkun verran tavallisia portaita lisäksi. Toista kautta olisi päässyt tietä pitkin hehheh. Puisto oli mukava varsinkin aurinkoisella säällä ja sieltä oli huimat näkymät kaupungin ylle.

Puistossa kiertelyn jälkeen lähdettiin lounaalle yhteen Barcelonassa asuneiden ystävieni suosittelemaan ravintolaan asunnon lähelle eli pois varsinaiselta turistialueelta. Paikka oli viihtyisä ja saatiin oma pieni alakerta kun Aada nukkui eli ei tarttenut jäädä lounastajien hälyyn, erinomaista palvelua. Kukaan ei juurikaan puhunut englantia ja arvottiin ruokalistalta voittajat :) Arpa osui hienosti sillä mun annoksessa oli pientä mustekalaa eli seepiaa, joka oli tosi hyvää eikä lainkaan sitkeää. Ruoka oli muutenkin maukasta. Useimmissa paikoissa on edullinen lounasmenu johon kuuluu alku-, pää- ja jälkiruoka sekä juomaksi olut, viiniä tai vettä. Täällä menu maksoi 10,60 € mutta halvimmassa paikassa se oli 8,70 €. Kun Aada heräsi ja ryhtyi juttelemaan tarjoilijoiden kanssa yksi otti hänet syliinsä ja he lähtivät yläkertaan katselemaan muita työntekijöitä. Aada oli kuin olisi käynyt useimminkin samassa raflassa, ei välittänyt mitään vaikka oli aivan vieraan sylissä. Jonne kävi nappaamassa kuvan portailta.


Halvimmassa lounaspaikassa mä söin "Arroz negroa" eli mustekalan musteella värjättyä riisiä jossa on meren eläviä lisänä sekä valkosipulimajoneesia. Se oli namnam! Samassa paikassa Jonne luuli tilaavansa sardiineja mutta saikin lihapullia sardinialaiseen tapaan. Hauskaa oli odottaa aina että miten valinta osuu. Mitään ihan suuren suuria ylläreitä ei kuitenkaan tullut, mitään ei jäänyt syömättä.

Yhdessä Jonnen kollegojen kanssa piipahdimme katsomassa "luutaloa" eli Gaudin Casa Batllóa joka on koristeltu mosaiikein. Pikkuruinen Aada-turisti ei millään olisi malttanut nukkua päiväunia, koska oli koko ajan ihmisiä joiden kanssa olisi pitänyt seurustella metroissa ja kaupungilla, joten aika useana päivänä hän yksinkertaisesti putosi eli nukahti istualteen nojaten turvakaareen. Murunen herätti myös paljon hymyilyä ja naurahduksia kaupungilla aurinkolaseissaan joita tykkää pitää päässään auringossa.

Jonnen ollessa kokouksessa kiinni lähdettiin Aadan kanssa kahestaan retkelle. Tarkoituksena oli mennä akvaarioon koska oli hiukan sateista mutta kun jäimme pois raitsikasta niin siinä edessä olikin kutsuvana eläintarha. Sateesta ei ollut enää tietoakaan joten päätin että jäädäänkin siihen. Alue oli todella suuri ja siisti. Eläimiä oli vaikka mitä, luulin ettei norsuja saa enää pitää eläintarhoissa vai olikohan se ettei uusia sitten saa ottaa... toisaalta jos se on joku Eu-sääntö niin Espanjassa sauhutellaan ravintoloissakin sisällä että siellä taidetaan soveltaa edelleen vähän omia säännöksiä. Eli mutta tarhasta löytyi norsu, kirahveja, virtahepoja monta, sitten isoja kisuja tietty, sarvikuonoja ja paljon lintuja ja muuta. Yli 70 lajia. Aada tosin oli ehkä kaikista innoissan puluista kuten aina. Aada osaa jo sanoa "huhuu huhuu" niin kun pulut ääntelee....


Ai niin sitten Barcelonan kakkajuttu... Ootteko nähneet ikinä miten virtahepo kakkii, on muuten näkemisen arvoinen asia! Se pienellä hännän töpöllään( töpö ja töpö, aikamoinen patukka) suihkii kakkaa joka suuntaan, merkitsee reviiriään vissiin. Harmitti kun en ehtiny saada sitä videolle :)Käytiin katsomassa delfiini-showkin. Aada jaksoi suht hyvin katsoa sen.


Eläimiä pääsi tarkastelemaan aika läheltä. Norsu kyllä haiskahti sen verran että kauempaakin olisi riittänyt.
Tässä Aadaa ei oikein kiinnostanut iso lintu kun se ei liikkunut, taitaa haikailla pulujen perään.
Kisut oli vähän unisia vaikka ei ollutkaan kuuma päivä, mutta onneksi olivat kuitenkin ulkona torkuilla. Yhtenä iltana Jonnen kollegat tuli meille viettämään iltaa paikallisen Cavan ja viinin kera. Mahduttiin kaikki 13 henkeä partsille istumaan. En voi kuitenkaan laittaa kuvia tähän kun en huomannut kysyä lupaa kaikilta.Yhtenä iltana käytiin Jonnen kollegoiden kanssa syömässä. Meren elikko-paella oli hyvää ja jälkkäriksi tilasin, tavoistani poiketen eli makean ystävänä, paikallista lampaanmaitojuustoa eli Manchegoa. Juusto ei ollut ihan parhaimpia mitä oon syönyt mutta ok.
Seuraavassa kuvassa illallisretken jälkeen lapsi on hieman hysteerinen iltapuurolla paria kolmea tuntia myöhemmin kuin normaalisti. Mutta illallisella Aada jaksoi superhyvin eikä kitissyt lainkaan. Käytiin vielä puoli kymmenen aikaan ravintolan viereisellä leikkipaikalla leikkimässä eikä väsymyksestö ollut tietoakaan.Kyllä tyttö on aina tyttö. Tietää miten vaatteita käytetään.
Aada tekee tutkimustaan meidän talon viereisessä puistossa. Oikean puoleisen kuvan taustalla kärryjen ja Aadan takana on meidän parvekerivistö. Osa parvekkeesta oli lasikaiteella ja toinen puoli betonikaiteella. Mua aina otti sydämestä kun Aada oli lasikaiteen puolella terassia.Pitihän sitä sangriaa kerran maistella. Se ei ollutkaan niin helposti tehty. Jonnen kollega Jussi meni tilaamaan niin raflan piti hakea se jostain muualta... kun heillä ei ollut.

Lisää Gaudi kuvia, tällä kertaa Gaudin palatsista. Sekä pari kuvaa torilta. Ja yksi kuva diivasta, sopivasti nimensä veroisen kaupan edessä. Huomatkaa sedän kevyt vaatetus... En puhu Jonnen ruskeasta paidan selästä... Kaupungilla mukana ollut Outi teki myös havaintoja sedän "hiusten" leikkauksesta :) Liekö tämä ollut joku protesti tai sitten joku oli varastanut herran vaatteet nudistirannalla. Käytiin Outin kanssa myös lounaalla asuntomme läheisessä ravintolassa. Outi otti valkoviiniä ja me Jonnen kanssa punaviiniä. Luulimme saavamme ne laseissa tai karahveissa, niin kuin oluetkin mutta saimmekin molempia pullollisen, siinäpä sitten ihmeteltiin. Ja kaiken lisäksi se kuului lounaan hintaan.


Lisäksi muutama yleiskuva kaupungilta ja La Ramblalta eli pääkävelykadulta joka johtaa satamaan.


Muutaman kerran tuli huomattua että ollaan Espanjassa ja ettei se ole ihan niin justiinsa. Kaupassakin kun mulla ei ollut tasarahaa ja esittelin hiluja siinä niin kassa sanoi ettei haittaa vaikka maksoin vaan 1 sentin liian vähän. Ja välillä odoteltiin laskua pitkäänkin, jopa melkein puoli tuntia mutta aina se oli kyllä oikein.

Kotimatka Englantiin aloitettiin taksilla ja Aada leikki juomapullolla. Eikös se onnistunut ruuttaamaan vedet mun farkuille eli näytin siltä kun oisin pissinyt housuihin. Onneksi mulla oli villatakki jolla sain edes vähän peitettyä märkää kohtaa takaa. Takseissa ei tietty ollut mitään lastenistuimia mutta onneksi keskellä oli sentään vyö niin saatiin Aada siihen tullessa ja mennessä.
Oltiin menossa koneeseen ja Jonne ojensi mulle boordareita niin eikös mun oma pudonnut ja mennyt suoraan sillan ja koneen välistä alas asti. Jos olisin yrittänyt sen siitä millin raosta saada alas niin en varmasti olisi onnistunut niin tietty se meni siitä vahingossa. Jostain syystä koneessakin vielä tarkistettiin liput ja emäntä näki että se putos multa joten jouduin jättämään passini emännälle ja sitten selviteltiin oonko kirjattu koneeseen... Päästiin lähtemään ja sain passinkin takaisin.

Mukava matka oli kaikin puolin ja ei otettu paniikkia kaikista nähtävyyksistä mutta paljon ehdittiin kuitenkin nähdä ja kokea. Tosi lapsiystävällistä porukkaa noi espanjalaiset.
Ja jos joku on lähdössä niin mun kaverit vuokraa kämppäänsä siellä että ottakaa yhteyttä jos kiinnostaa. Niillä on kotisivut siitä asunnosta, ei ole tää jossa me oltiin.
Sorry tuli mega-postaus....

2 kommenttia:

-S- kirjoitti...

Hurjan kiva lukea teidän kuulumisia taas pitkästä aikaa ja katsella kuvia, kun tuo Aada on niin suloinen. Ei yhtään ihme, että espanjalaiset olivat häneen hullaantuneita ;o)

Terveisiä meiltä kaikilta!!

Maame kirjoitti...

Aada valloittaa maailmaa ja on tullut äitiinsä kun tietää miten valitaan tilanteeseen sopivat vaatteet =)